Doğal Ekmek Sağlıktır

0
470

Doğal ekmek nedir ve sağlıklı bir ekmek nasıl olmalı? Sofralarımıza kattığımız ekmekler hem lezzetli hem de sağlıklı olabilir mi? Geçmişimizden bugünümüze kadar süre gelen bir alışkanlıktır sofralardan eksik olmayan ekmeklerimiz. 

Doğal ekmek ise günlük olarak yapılan ve günlük olarak yenebilecek sade fırın ekmeğine denir. Özelliği ise ekşi maya kullanılması. Doğal ekmeğin bir özelliği de 4 saate bir çıkarıldığı ve sıcak sıcak tüketilmesidir. Selin seyyar taş fırınları olarak bu konuda daha detaylı bilgi vermeye çalışacağız

Ekşi Maya nedir?

Doğal ekmeklerde kullanılan ekşi maya nasıl hazırlanmakta? Öncelikle un, su ve çok az miktarda şeker ile yaklaşık 9-10 günde olgunlaşmaya bırakılan ekşi maya ile yoğrulur. Ekşi mayalı (Doğal) ekmeğin yapımında hijyen çok önemlidir ve bu nedenle sterilize edilmiş bir kavanoz ile çelik kaşık kullanılarak yapılır. Kimyasal maddelerden uzak tutulan un, tamamen doğal bir un olmalı ve kullanılan su mümkünse doğal kaynak suyu yada hazır içme suyu ile yoğrulmasına dikkat edilmeli.

Hijyen, kaynak su yada doğal su,  bunlara dikkat edildiğinde ekşi maya içerisinde yararlı bakterilerin üremesine elverişli ortam sağlanır ve mayanın tutması sağlanır. Doğal maya süreci ise,  maya 9-10 günlük sürecin sonunda ilk ekmek yapılmaya hazır olması demektir. Daha önceden hazırlanan mayanın sürekliliğini sağlamak için sürekli beslenerek yıllarca yaşatılabilinir özeliklerine sahiptir. Bu nedenle yıllanan mayaların en büyük özeliklerinden birisi ise çok güçlü ve en ideal mayalar olmasıdır. Damak tadında ekmekler ise yıllanan mayalar ile yapılır ve maya yıllandıkça tadı daha da ekşileşmesi ayrı bir lezzet vermekte ekmeklerimize.

Ekşi Mayalı Ekmek yemenin sıralanmış 10 nedeni ise:

1-Ekşi mayalı ekmek bir nevi vitamin deposu gibidir içinde B12,B1-B6,Nİasin, Folat,Riboflavin, E vitamini, Magnezyum, Fosfor, Çinko, Selenium, Demir, Manganez, Kalsiyum, Potasyum ve vücudumuz için değerli olan yağ ve protein asitleri içerir.

2-Ekşi maya kendi bünyesinde yararlı bakteri ve mantarları bulundurduğu için doğal bir probiyotik dir.

3- Ekşi mayalı ekmek geçmişimizden bugünümüze kadar tüketilen ekmek çeşidi olmasından dolayı insanın vücuduyla fizyoljik açıdan en iyi uyum sağlayan ekmektir.

4-Probiyotik olma özelliği nedeniyle bağırsak enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruma sağlar.

5-En önemlisi ise hazmın kolay olmasıdır.

6-Bağırsakta bolaştımı kolaylaştırır.

7-Diğer ekmeklerle kıyaslandığında içerisinde fitik asit (fitat) daha az bulunur. Bundan dolayı demir,çinko ve kalsiyumun vücudumuzdaki emiliminin armasına yardıcıdır.

8-Ekşi maya ekmeği ile diğer ekmeler kıyaslandığında daha düşük glisemik indekse bulundurur ve bundan dolayıda kan şekerini birden bire yükseltmez ve kan şekerin düşmemesi içinde hızlı acıkmanın önüne geçen bir durum yaratır.

9-Gluten’e karşı hassasiyeti olanların tüketmesinde fayda sağlar,çünkü ekşi maya yapısı itibariyle buğdaydaki gluteni parçalar ve sindirimi kolaylaştırır.

10-Ekşi mayanın oluşma evresinde asetik asit ortaya çıkar, asetik asit ise doğal bir küf önleyicidir. Ekşi mayalı ekmeğin bozulmaması için ekstradan içerisine bir şeyler eklemeye gerek yoktur. Mayanın özelliği ise kendi koruyucusunu doğal olarak üretmesidir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz